≡ Menu

Koга чаят е полезен и кога вреди?

чайДобре известно е, че чаят има редица благоприятни за организма ефекти. Той увеличава концентрацията, подобрява паметта и работоспособността, премахва следобедната апатия. Не трябва обаче да се забравя, че той е полезен, само когато е в умерено количество.

Напитката е много богата на антиоксиданти, които почистват целият ни организъм и забавят процеса на стареене на клетките, регулират нивото на холестерола и по този начин се забавя втвърдяването на артериите. Установено е, че чаят е богат на флуор, който е полезен за венците, зъбите и костите. Не на последно място, той повдига настроението.

Жасминовият чай се препоръчва срещу задържане а течности в организма. Чаят от лайка има успокояващ ефект. Различните видове плодов чай успокоява нервите и е в състояние да намали чувството на глад. Всеки един вид чай е полезен за здравето и се отличава със свой специфичен вкус. Жасминът например е лек и ароматен, докато лайката има по-силен аромат. Колкото до плодовият чай, обикновено се пие студен и от него се предлага в много голяма гама от вкусове.

Чаят може да намали количеството на желязо в организма. На мнозина доставя голямо удоволствие чаша чай след хранене, но ако консумирането й е веднага след обяда или вечерята, наистина може да доведе до гореописаното. Изследванията показват, че чаят има по-благоприятен ефект, когато се консумира в разстояние от основните хранения.

Както всичко, което е без мярка, така и прекалената консумация на чай има отрицателен ефект върху здравето. В този случай може се да предизвика прекалено стимулиране на нервната система, което води до безпокойство и липса на концентрация. Но наред с това е възможно в организма да се образуват прекалено киселини и газове (само в случаите, когато чаят е много силен или ако в него е добавено мляко или лимон). Това обаче не се отнася за зеления чай.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

Предишна страница:

Следваща страница:

error: Content is protected !!