≡ Menu

Забранени храни за бебета

Има много храни които бебетата не бива да ядат, до определена възраст. Тези забранени храни включват белтъци, фъстъчено масло и цитруси. В списъкът по-долу са събрани храни за бебетата, които могат да предизвикат алергии.

Други забранени храни могат да предизвикат риск за здравето, въпреки че не предизвикват алергични реакции.

Някои други продукти не предизвикват незабавен риск за здравето на бебето, но също не трябва да се включват в харната му (това са например захарта и солта)

Този списък не трябва да се приема като заместител на списъка даден ви от педиатъра. Това е само един съкратен списък, който може да ви помогне да се ориентирате, за храните опасни за здравето на вашето бебе.

Храни с които трябва да се изчака докато бебето навърши определена възраст.

Мед – (не е алерген, но може да предизвика ботулизъм при бебета под 1 година). След 1 година.

Фъстъчено масло – След 1 или 2 години, (някои педиатри препоръчват да не се дават дори до 7 годишна възраст)

Ядки – След 1 или 2 години, (някои педиатри препоръчват да не се дават дори до 7 годишна възраст).

Цитрусови и кисели плодове. Плод като домата например, въпреки че не е цитрусов плод, има висока киселинност и може да предизвика алергична реакция, като обрив и неразположение например. Използването на малко лимонов или ябълков сок в пюрето не е същото като да дадете на детето, нарязан плод.

След 1 година

  • Ягоди след 1 година.
  • Царевицата е възможен алерген и не е много богата на витамини и минерали, след 1 година.
  • Белтъци, много педиатри биха казали че не е проблем по-голямо бебе да яде храни печени с белтък, като бисквити например. След 1 година.
  • Пълномаслено мляко. Лактозата и млечните протеини, могат да предизвикат алергии и стомашни проблеми. Киселото мляко и сиренето са изключение. Млякото също пречи на приемането на желязото от организма, а желязото е много важен елемент през първата година. След 1 година
  • Брашно -много предполагат че бебета без проблеми с усвояването на глутена, и без подобни алергии в семейството е нормално след 8 месечна възраст да приемат брашно. След 9 – 10 месеца или година
  • Гроздето не е силен алерген, но е рискова храна. След 10 месеца или 1 година.
  • Мекотели се консумират след 1 или 2 години, в зависимост от това дали в семейството има алергии от подобен характер, те са силен алерген.
  • Шоколад след 1 година, ако въобще трябва да се консумира.

Преди да дадете на бебето си нова храна винаги се консултирайте с педиатър.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!