≡ Menu

Великден-традиции, обичаи и рецепти

Великден (Възкресение Христово, Пасха) е денят, в който християните празнуват Възкресението на Сина Божи Иисус Христос. Великден – един от най-големите и най-важните православни празници.
За западните и източните християни Великден се изчислява по един и същ начин, но често се пада на различни дати, поради факта че Православните християни спазват “идеализирания” Юлиански календар, а западните християни използват коригираният Григориански календар. Датата се изчислява, като се определя кога е Страстната седмица. Тя се пада от от понеделник до неделя след първото пролетно пълнолуние, а Великден е в неделния ден на Страстната седмица. Това е пълнолунието падащо се на или след пролетното равноденствие, за северното полукълбо, това е 21 Март. Правилото е въведено, за да се избегне дублирането на Великден в една година.

великдески яйца

великдески яйца

Пасхалното пълнолуние, което се използва за изчисляването на Великден, се пресмята според исторически таблици и не е съобразено с действителните фази на луната.

Изчислен според Григорианския календар най-ранният Великден е празнуван през 1818 година, когато първото пълнолуние след пролетното равноденствие се е паднало на 22 Март, следващата такава дата ще е през 2285 година.

За да стане объркването за изчисляването на Великден още по-сложно, някои източни Християнски църкви използват действителните дати на пълнолунието, според това кога е наблюдавано в Йерусалим.

Допълнително условие е, че Великден трябва винаги да се пада след Пасха.

Дискусиите относно датата на Великден са почти толкова стари, колкото и неговото начало и започват още от самото събитие, поради факта, че точната дата на възкресението на Христос не е била записана от неговите последователи, но тя е била в дните около Еврейският Пасха.
В зората на християнството Великден се е отбелязвал в неделята последвала първото пълнолуние след астрономичната пролет.
Църковното пълнолуние, може да има отклонение с до 2 седмици от действителното пълнолуние.
Въпреки чисто религиозният си характер, Великден е един от най-обичаните семейни празници. Свързан с много традиции и обичаи.

Католиците крият яйцата в градината и децата ги търсят на Великден.

великденски яйца

великденски яйца

Което е повод за много забавни изживявания.

Във Велики Четвъртък и в Събота се боядисват яйца. Започва се с червено яйце с което стопанката на дома натърква във формата на кръстче бузките и челцата на децата. Тази традиция е за здраве. Червеното яйце се поставя пред иконата и се счупва на следващият Великден. Ако е здраво, в къщата ще има много здраве и щастие. Яйцето не се изхвърля, а се заравя близко до дома. В миналото са се слагали яйца и на други места. Заравяли са се за плодородие в нивата, в куфара на пътуващите за да няма произшествия, в стаята на младоженците за благоденствие.

Боядисват се и се изписват още яйца с които се украсява трапезата, те се използват в друг много обичан обичай – борбата с яйца. Подобна традиция има, както в някои католически държави, така и у нас. Тя вероятно е и събитието създаващо най-много вълнения на Великден. Яйцето победител или така нареченият бияч или борач е символ отново на здраве и успех и много забавление на празника.

Много традиции са свързани и с Великденската трапеза. Задължително на нея се слагат както боядисаните и красиво изписани яйца, така и обредни хлябове. В миналото те са били различни, но днес ние се наслаждаваме на вкусният и пухкав козунак, който се преплита и декорира красиво, и парче от него се раздава на близки хора и на децата, заедно с красиво боядисаните яйца.

На трапезата по традиция се сервира също печено агнешко и зелена салата. Ястията и традициите на този празник са пълни със символика и някои от тях спазвани от векове.

великденско яйце

великденско яйце

Въпреки силно религиозният си характер, Великден си остава един от най-обичаните семейни празници, както за големи така и за децата. На него се събират много поколения на едно място както за подготовката му, така и на самият ден.

Рецептите за приготвянето на традиционната великденска храна са много и най-разнообразни, разбира се най-голямото предизвикателство са вкусните козунаци, които не винаги се удават на домакинята. Ние ви предлагаме, няколко вкусни рецепти за козунаци, които можете да пробвате.

Козунак

Плетен козунак

Козунак с орехова плънка

Козунак Бабка

Великденски козунак

Великденски козунак с шоколад

Агнешкото е друго, вкусно ястие, което се поднася традиционно. Можете да си изберете това, което ви допада най-много от рецептите по-долу.

Капама от агнешко месо

Агнешко печено

Агнешко сарма кебап

Капама от агнешко месо по шуменски

Приготвянето и рецептата за зелена салата – са по-малко предизвикателство, тя по традиция се сервира, заедно с нарязаните вече счупени яйца, можете да пробвате и рецептата за Великденска салата.

На Великден хората се поздравяват с думите: “Христос Воскресе!”, а отговорът е: “Воистина Воскресе!”.
На този ден имат имен ден всички носещи имената: Величко, Величка, Велико, Велик, Велика, Велко, Велимир, Велимира, Паска и Паскал.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

Предишна страница:

Следваща страница:

error: Content is protected !!